Twardość wody wodociągowej
Twardość wody wodociągowej
Informacja o twardości wody jest szczególnie istotna dla odbiorców posiadających nowsze modele zmywarek, których instrukcje obsługi zawierają wytyczne odnośnie dozowania środków do zmiękczania wody. Twardość wody w różnych punktach miasta może różnić się o kilka stopni, jednak różnice te nie powinny mieć wpływu na funkcjonowanie sprzętów AGD, takich jak pralki czy zmywarki.
Twardość ogólną można podzielić na:
- twardość wapniową – wywołaną przez rozpuszczone sole wapnia;
- twardość magnezową – wywołaną przez rozpuszczone sole magnezu.
- twardość węglanowa – związana z obecnością związków w postaci wodorowęglanów, węglanów i wodorotlenków wapnia i magnezu. Jest to część twardości ogólnej wody, która zanika po przegotowaniu (proces osadzania kamienia kotłowego) – tzw. twardość przemijająca.
Twardość niewęglanowa – powodowana przez występowanie innych związków wapnia i magnezu, np. siarczanów, chlorków, azotanów, krzemianów. Nie zmienia się przy podgrzewaniu i gotowaniu wody.
Naturalne źródła wody, zawierają zwykle do 10 mgMg/l. Rzadko występują wody zawierające więcej niż 100 mg magnezu na litr. Zwykle przeważa twardość wapniowa. Często możemy się spotkać z różnego rodzaju stopniami określającymi twardość wody.
Stopień twardości wody – jednostka twardości wody. Obowiązującą w Polsce jednostką twardości wody jest 1 mg CaCO3/l – znana w literaturze jako stopień amerykański. Poprzednio stosowaną jednostka był 1 miligramorównoważnik (mval) jonu Ca (lub Mg) na litr wody. Stosowano również inne jednostki, takie jak: stopnie niemieckie, angielskie i francuskie, które różnie definiowano. W Polsce najczęściej występowały stopnie niemieckie (1 °n = 10 mg CaCO/l).
W poniższej tabeli przedstawiono zależności pomiędzy różnymi jednostkami twardości, w których może być wyrażona twardość wody, np. w instrukcjach obsługi sprzętów AGD.
Tabela 1 .Wartość współczynników przeliczeniowych twardości wody dla poszczególnych jednostek.
Jednostka |
mmol/l |
mval/l |
0niem [0dH] |
0ang [0C] |
0franc [0f] |
mg CaCO3/l |
mmol/l |
1 |
2 |
5,61 |
7,02 |
10 |
100 |
mval/l |
0,5 |
1 |
2,8 |
3,5 |
5 |
50 |
0niem [0dH] |
0,178 |
0,356 |
1 |
1,25 |
1,78 |
17 |
0ang [0C] |
0,143 |
0,286 |
0,8 |
1 |
1,43 |
14 |
0franc [0f] |
0,1 |
0,2 |
0,56 |
0,7 |
1 |
10 |
mg CaCO3/l |
0,01 |
0,02 |
0,056 |
0,07 |
0,1 |
1 |
Na przykład: 1 mval / l = 50 mg CaCO3 / l = 2,8 0 niemieckiego
W Polsce zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia, twardość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi musi zawierać się w przedziale 60 – 500 mg CaCO3/l, czyli zgodna z normą jest woda od bardzo miękkiej do twardej.
W gminie Brwinów (oprócz Podkowy Leśnej) wodę dostarczany z trzech stacji uzdatniania wody: SUW – A, SUW – B umiejscowione na ul 11 Listopada 5 oraz SUW – Parzniew, który znajduje się w Parzniewie przy ulicy 36 Pułku Piechoty Legii Akademickiej.
W tabelce 2. Przestawiono wyniki badań z miesiąca maja 2024 odnośnie twardości ogólnej
Miejsce poboru |
Badany parametr |
j.m. |
Metoda badania wg |
Wymagania |
Wynik |
ul. 11 Listopada 5, SUW A i B, Brwinów |
Twardość ogólna (sumaryczna zawartość wapnia i magnezu) |
mg/l |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
od 60 do 500; mg/l CaCO3; Rozp.MZ (Dz.U.2017.2294) |
330 |
ul. Główna 1 sklep spożywczy, Parzniew – SUW |
Twardość ogólna (sumaryczna zawartość wapnia i magnezu) |
mg/l |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
od 60 do 500; mg/l CaCO3; Rozp.MZ (Dz.U.2017.2294) |
290 |
Badania przeprowadzone przez akredytowane laboratorium.
Próg wyczucia smaku dla jonów wapnia kształtuje się w zakresie 100-300 mg/l, w zależności od towarzyszących anionów, ale również wyższe stężenia są do zaakceptowania przez konsumentów. Poziom twardości powyżej 500 mg/l na ogół uważany jest za nie do przyjęcia pod względem organoleptycznym (estetycznym).
Tabela 3 . Klasyfikacja wód wg twardości ogólnej
Woda |
mg CaCO3/l |
mmol/l |
mval/l |
0niem [0dH] |
0ang [0C] |
0franc [0f] |
bardzo miękka |
0 – 100 |
0 – 1 |
0 – 2 |
0 – 5,9 |
0 – 0,9 |
0 – 10 |
miękka |
100 – 200 |
1 – 2 |
2 – 4 |
5,9 – 11,8 |
7,1 – 14,3 |
10 – 20 |
średnio twarda |
200 – 350 |
2 – 3,5 |
4 – 7 |
11,8 – 20,6 |
14,3 – 25 |
20 – 35 |
twarda |
350 – 550 |
3,5 – 5,5 |
7 – 11 |
20,6 – 32,4 |
25 – 39,3 |
35 – 55 |
bardzo twarda |
>550 |
> 5,5 |
>11 |
>32,4 |
>39,3 |
>55 |
Kamień na dnie czajnika, ciemne, oleiste plamy o gorzkawym smaku na herbacie – to efekt obecności jonów wapnia i magnezu w wodzie do picia. Czy to jest bezpieczne dla zdrowia? Wg WHO nie ma żadnych przekonujących dowodów, że twardość wody powoduje niekorzystne skutki zdrowotne u ludzi. Wręcz przeciwnie, wyniki licznych badań sugerują, że twardość wody może chronić przed chorobami. Jednakże, dostępne dane są niewystarczające, aby udowodnić jakiś związek przyczynowo – skutkowy. Dlatego też, przy określaniu wartość dla twardości wody, nie kierowano się wpływem twardości na zdrowie człowieka.
Wapń i magnez są niezwykle istotne dla organizmu człowieka:
Wapń bierze udział w budowaniu kości oraz zębów. Niedobór wapnia może powodować osteoporozę. Wpływa również na pracę mięśni i przesyłanie sygnałów nerwowych. Wpływa na koagulację krwi oraz reguluje pracę serca. Niedobór potasu powoduje również nadmierną potliwość, nerwowość, wymioty oraz skurcze.
Magnez jest istotny w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować równowagę systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów. Niedobór magnezu powoduje rozdrażnienie nerwowość oraz skurcze.