Brwinowskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji

Twardość wody wodociągowej

Twardość wody wodociągowej

 

Informacja o twardości wody jest szczególnie istotna dla odbiorców posiadających nowsze modele zmywarek, których instrukcje obsługi zawierają wytyczne odnośnie dozowania środków do zmiękczania wody. Twardość wody w różnych punktach miasta może różnić się o kilka stopni, jednak różnice te nie powinny mieć wpływu na funkcjonowanie sprzętów AGD, takich jak pralki czy zmywarki.

Twardość ogólną można podzielić na:

  • twardość wapniową – wywołaną przez rozpuszczone sole wapnia;
  • twardość magnezową – wywołaną przez rozpuszczone sole magnezu.
  • twardość węglanowa – związana z obecnością związków w postaci wodorowęglanów, węglanów i wodorotlenków wapnia i magnezu. Jest to część twardości ogólnej wody, która zanika po przegotowaniu (proces osadzania kamienia kotłowego) – tzw. twardość przemijająca.

Twardość niewęglanowa – powodowana przez występowanie innych związków wapnia i magnezu, np. siarczanów, chlorków, azotanów, krzemianów. Nie zmienia się przy podgrzewaniu i gotowaniu wody.

Naturalne źródła wody, zawierają zwykle do 10 mgMg/l. Rzadko występują wody zawierające więcej niż 100 mg magnezu na litr. Zwykle przeważa twardość wapniowa. Często możemy się spotkać z różnego rodzaju stopniami określającymi twardość wody.

Stopień twardości wody – jednostka twardości wody. Obowiązującą w Polsce jednostką twardości wody jest 1 mg CaCO3/l – znana w literaturze jako stopień amerykański. Poprzednio stosowaną jednostka był 1 miligramorównoważnik (mval) jonu Ca (lub Mg) na litr wody. Stosowano również inne jednostki, takie jak: stopnie niemieckie, angielskie i francuskie, które różnie definiowano. W Polsce najczęściej występowały stopnie niemieckie (1 °n = 10 mg CaCO/l).

W poniższej tabeli przedstawiono zależności pomiędzy różnymi jednostkami twardości, w których może być wyrażona twardość wody, np. w instrukcjach obsługi sprzętów AGD.

Tabela 1 .Wartość współczynników przeliczeniowych twardości wody dla poszczególnych jednostek.

Jednostka

mmol/l

mval/l

0niem [0dH]

0ang [0C]

0franc [0f]

mg CaCO3/l

mmol/l

1

2

5,61

7,02

10

100

mval/l

0,5

1

2,8

3,5

5

50

0niem [0dH]

0,178

0,356

1

1,25

1,78

17

0ang [0C]

0,143

0,286

0,8

1

1,43

14

0franc [0f]

0,1

0,2

0,56

0,7

1

10

mg CaCO3/l

0,01

0,02

0,056

0,07

0,1

1

 

Na przykład: 1 mval / l = 50 mg CaCO3 / l = 2,8 0 niemieckiego

W Polsce zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia, twardość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi musi zawierać się w przedziale 60 – 500 mg CaCO3/l, czyli zgodna z normą jest woda od bardzo miękkiej do twardej.

W gminie Brwinów (oprócz Podkowy Leśnej) wodę dostarczany z trzech stacji uzdatniania wody: SUW – A, SUW – B umiejscowione na ul 11 Listopada 5 oraz SUW – Parzniew, który znajduje się w Parzniewie przy ulicy 36 Pułku Piechoty Legii Akademickiej.

 

W tabelce 2. Przestawiono wyniki badań z miesiąca maja 2024 odnośnie twardości ogólnej

Miejsce poboru

Badany parametr

j.m.

Metoda badania wg

Wymagania

Wynik

ul. 11 Listopada 5, SUW A i B, Brwinów

Twardość ogólna (sumaryczna zawartość wapnia i magnezu)

mg/l
CaCO3

PN-EN ISO 17294-2:2016-11

od 60 do 500; mg/l CaCO3; Rozp.MZ (Dz.U.2017.2294)

330

ul. Główna 1 sklep spożywczy, Parzniew – SUW

Twardość ogólna (sumaryczna zawartość wapnia i magnezu)

mg/l
CaCO3

PN-EN ISO 17294-2:2016-11

od 60 do 500; mg/l CaCO3; Rozp.MZ (Dz.U.2017.2294)

290

Badania przeprowadzone przez akredytowane laboratorium.

 

Próg wyczucia smaku dla jonów wapnia kształtuje się w zakresie 100-300 mg/l, w zależności od towarzyszących anionów, ale również wyższe stężenia są do zaakceptowania przez konsumentów. Poziom twardości powyżej 500 mg/l na ogół uważany jest za nie do przyjęcia pod względem organoleptycznym (estetycznym).

Tabela 3 . Klasyfikacja wód wg twardości ogólnej

Woda

mg CaCO3/l

mmol/l

mval/l

0niem [0dH]

0ang [0C]

0franc [0f]

bardzo miękka

0 – 100

0 – 1

0 – 2

0 – 5,9

0 – 0,9

0 – 10

miękka

100 – 200

1 – 2

2 – 4

5,9 – 11,8

7,1 – 14,3

10 – 20

średnio twarda

200 – 350

2 – 3,5

4 – 7

11,8 – 20,6

14,3 – 25

20 – 35

twarda

350 – 550

3,5 – 5,5

7 – 11

20,6 – 32,4

25 – 39,3

35 – 55

bardzo twarda

>550

> 5,5

>11

>32,4

>39,3

>55

 

Kamień na dnie czajnika, ciemne, oleiste plamy o gorzkawym smaku na herbacie – to efekt obecności jonów wapnia i magnezu w wodzie do picia. Czy to jest bezpieczne dla zdrowia? Wg WHO nie ma żadnych przekonujących dowodów, że twardość wody powoduje niekorzystne skutki zdrowotne u ludzi. Wręcz przeciwnie, wyniki licznych badań sugerują, że twardość wody może chronić przed chorobami. Jednakże, dostępne dane są niewystarczające, aby udowodnić jakiś związek przyczynowo – skutkowy. Dlatego też, przy określaniu wartość dla twardości wody, nie kierowano się wpływem twardości na zdrowie człowieka.

Wapń i magnez są niezwykle istotne dla organizmu człowieka:

Wapń bierze udział w budowaniu kości oraz zębów. Niedobór wapnia może powodować osteoporozę. Wpływa również na pracę mięśni i przesyłanie sygnałów nerwowych. Wpływa na koagulację krwi oraz reguluje pracę serca. Niedobór potasu powoduje również nadmierną potliwość, nerwowość, wymioty oraz skurcze.

Magnez jest istotny w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować równowagę systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów. Niedobór magnezu powoduje rozdrażnienie nerwowość oraz skurcze.

Skip to content